Futás a várandósság alatt

Mit lehet, mit nem? Mire figyelj, ha várandósság alatt sem szeretnél lemondani kedvenc sportodról, a futásról? Vajon mit mond a kismama, aki a terhessége alatt is lelkesen gyűjti (gyűjtené) a kilométereket, és milyen tanácsokat ad a tapasztalt atlétika edző-szakértő? Cikkünkből kiderül.

A terhesség alatti futásáról – a szakértő szemével

Az első kérdés, ami felmerülhet benned, az az, hogy egyáltalán szabad-e futni vagy sem? Ha most, a terhességed alatt tennéd meg életed első futólépéseit – vagy úgy egyáltalán, most kezdenéd a sportolást – tartsd szem előtt, hogy ez az időszak nem feltétlenül alkalmas a saját határaid feszegetésére, ezért azt javasoljuk, hogy futás helyett inkább kíméletesebb formáját válaszd a mozgásnak (ld, kismamajóga, kismama-torna stb.)
Ha viszont a terhességed előtt rendszeresen róttad a kilométereket, és a nőgyógyászod nem tilt el kifejezetten a sportolástól, nincs miért kifűzni és parkolópályára tenni a futócipőd. Ha eddig futottál, és aktív életet éltél, akkor is kérd ki orvosod véleményét! A terhesség alatti aktív sport csak panaszmentesen végezhető!

A témában megkérdeztük Takács Kinga atlétika edzőt, személyi edző-mozgásterapeutát is, és segítségével összegyűjtöttünk néhány tippet arra, hogyan tedd még kényelmessebbé és biztonságossá a terhesség alatti futásaid.

#1
Mivel a terhesség alatt a megváltozott hormonműködés miatt a kötőszövetes és szalagrendszer sokkal elasztikusabb, a sérülések rizikója fokozódik. Bemelegítésnél a stabilizáló gyakorlatokat soha ne hagyd ki!

#2
A megváltozott testalkat és forma máshová teszi a test súlypontját, és megváltoztatja a futótechnikát. Ezt folyamatos technika-javító gyakorlatokkal kordában tarthatod. Ha technikád helytelen, és sarokra érkezel, túl nagy ütközésnek teszed ki a testedet. Ez a medencefenék izomzatát is túlterheli.

#3
A medencefenék fokozott terhelésnek van kitéve ebben az időszakban. A későbbi inkontinencia megelőzése érdekében ajánlott az intim torna elkezdése már a terhesség kezdetekor.

#4
A terhesség alatt az előző pontban említett okból lesüllyed a talpboltozat és megnőhet a láb hossza is. Ügyelj arra, hogy a cipőd kényelmes legyen! A megnőtt testsúly miatt lehet, hogy szükséged lesz egy erősebb csillapítású cipőre.

#5
Ahogy nő a pocakod, a melled is alakul, futás közben feszül, esetleg fáj. Válts új melltartóra, ami biztosabban tart mozgás közben.

#6
A várandósság alatt a méhed és a benne növekvő kisbaba elkezdi nyomni a húgyhólyagod. Míg korábban hosszú kilométereken keresztül is futottál úgy, hogy nem kellett vécére menned, és elég volt induláskor/hazaérkezéskor elmenned a mosdóba, most ugyanezen a távon többször is pisilned kell. Válassz olyan útvonalat, ahol ezt a lehető legkevesebb macerával meg tudod oldani. Legyen nálad zsepi, kicsire összetekert wc-papír.

#7
Fuss a teljesítés kényszere nélkül. Tekints úgy a futásaidra, mint egy örömfutásra. Ne legyen célod a nagy táv, a tempó, egyszerűen csak fuss, ameddig jólesik, ha kell, gyalogolj bele, ha kell, állj meg, és nyújtózkodj egy kicsit. Ha eddig szigorúan csak órával futottál, akár azt is hagyd otthon, kerüld a hosszú ideig tartó, magas pulzusszámon való mozgást.

#8
Válassz egyenletes terepet. Ne lepődj meg azon, hogy a várandósság alatt kissé lomhának, akár esetlenebbnek érzed magad, nehezebben tartod meg az egyensúlyod. Ahogy nő a pocakod, a súlypontod is változik. Kerüld a bizonytalan lépésekre kényszerítő útvonalakat, menj olyan helyre futni – rekortán futópálya, sík, egyenletesebb erdei ösvény – ahol nem kell minden lépésednél korrigálni, és attól félni, hogy elesel.

#9
A második és harmadik trimeszterben már jelentős súly rakódik a medencealapi izmokra, a hasfalra és a törzs izmaira is. Ha bármilyen diszkomfort érzésed támad a gát területén, a kismedencében, és ez többször is jelentkezik, akár részben vagy teljesen válts át gyaloglásra.

#10
Plusz, kényelmet fokozó felszerelésként beszerezhetsz akár egy hastartó pántot is, mely kellő alátámasztást nyújt nemcsak futáskor, de egyéb hétköznapi tevékenységek közben is. Azt vedd figyelembe, hogy ebben az extra ruhadarabban a megszokottnál jobban átmelegedhetsz, izzadhatsz majd.  Ügyelj arra is, hogy ne fázz meg. Futás után azonnal öltözz át! A derekad és a medencéd körül a nyirkos vizes ruha felfázást okozhat.

Tartsd szem előtt, hogy ez nem a versenyidőszak! Annyit fuss, és olyan tempóban, ami jól esik. Kerüld a túlzott megerőltetést! Keress tiszta levegőjű, lehetőleg egyenletes, nem köves erdei talajt, és élvezd a futást!

A teljes cikk itt olvasható:
Futás terhesen – a kismama szemével
Saját tapasztalatairól Baumann Viola, a Mozgásvilág újságírónője számolt be.

 

 

Menü