A VERSENYRŐL

2020-ban 14. alkalommal rajtolt el Magyarország legnépszerűbb közösségi sporteseménye, az NN Ultrabalaton. A Balatont megkerülő egykörös verseny egyben Közép-Európa leghosszabb futóversenye is, amelyet egyéniben, váltóban, futva vagy bringával teljesíthetnek a résztvevők.

Az alapítók 2007-ben egy 200 kilométer feletti ultrafutó versenyt álmodtak meg. A résztvevők létszáma akkor összesen 200 fő volt. Ehhez a maroknyi csapathoz évről évre egyre többen csatlakoztak, így 2019-re az indulók száma már meghaladta a 13 ezret, a következő 2020 évi videóban láthatjátok, hogy milyen volt a hangulat.

Az NN Ultrabalaton egyre növekvő népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy 2016-ban 54 nap, 2017-ben 54 óra, 2018-ban összesen 37 perc elegendő volt arra, hogy telt házas legyen az esemény.

Köszönhetően a futók belénk vetett bizalmának, 2019-ben 22 perc alatt telt házas a verseny és a nevezések megnyitását követő egy óra múlva további 800 csapat jelentkezett a várólistára.

Az első években a tihanyi Belső-tó partjáról rajtolt a mezőny, ezzel a hagyománnyal 2013-ban szakítottunk és átköltöztünk Balatonaligára. A versenyzők nagyobb biztonsága miatt 2019-ben a versenyközpontot Balatonfüredre helyeztük át, de a verseny iránya (nyugat felé) változatlan maradt. A teljesítésre nagyobb létszámú csapatban 28 óra, míg  egyéniben 32 óra áll rendelkezésre; 2020-ban az ultrafutók a megszokottnál egy nappal hamarabb, már péntek reggel elrajtolnak. A szombati  csapatversenyen 48 váltóponttal és megközelítőleg ugyanennyi frissítőponttal várunk benneteket annak érdekében, hogy ezeken a helyszíneken kisebb legyen a torlódás, ezáltal zavartalanabb a versenyzés. Az idei verseny legmeghatározóbb újítása az, hogy a nagy európai versenyek történetében először száműzzük a műanyag poharakat a versenyről és minden tekintetben a kontinens legzöldebb futófesztiválját rendezzük meg.

ULTRAFUTÓINKRÓL
Minden olyan futóra, aki egyedül vág neki ennek az embertelen távnak, igazi hősként tekintünk és mindent megteszünk annak érdekében, hogy teljesíteni tudja az általa kitűzött célt.

Az egyéni teljesítők pályarekordját jelenleg a brit Dan Lawson tartja, 18 óra 30 perc 20 másodperccel köridejével, amelyet 2017-ben állított be. Az abszolút ranglistán a verseny történetében eddig egyetlen alkalommal végzett az élen női versenyző, ő Dr. Lubics Szilvia. Győztesnek dupláznia az abszolút ranglistán eddig még nem sikerült.

Az elmúlt 12 évben összesen 481 ultrafutó teljesítette legalább egy alkalommal – szintidőn belül – a távot, és számunkra mindig nagy öröm, amikor közülük valakit újra indulóink közt köszönthetünk! A verseny ikonikus alakja Guilles Pallaruelo, ő az egyetlen, aki az összes eddigi versenyen egyéniben rajthoz állt és célba is ért.

A CSAPATOKRÓL
A legtöbben nem egyedül, hanem csapatban vágnak neki az év leghosszabb napjának. A tervezés, a szervezés és az utazással töltött idő már önmagában is összetartó erővel bír. Az NN UB barátságokat szorosabbra kovácsol, ismeretleneket együttműködésre ösztönöz, így kijelenthetjük: ennél jobb csapatépítő tréninget nehéz lenne találni.

A 221 kilométer alatt mindenki szembesül saját korlátaival és megismerheti önmagát, de a verseny végén az egyéni teljesítmények összeadódnak, a csapatok pedig a célvonalból életre szóló élménnyel távoznak.

Az NN Ultrabalaton mára önálló fogalommá vált.
Megterhelő kihívás, amely egyben óriási buli, hatalmas közösségi élmény.
Futófieszta és zarándoklat, amelyen – ha a saját mércéjével is, de – mindenki megmérettetik.

És 2018 óta már a Valami Amerika 3 főszereplőin kívül is mindenki tudja, hogy a chipes időmérés mellett a nevezési rendszert sem lehet meghekkelni… 😉

Menü