A VERSENYRŐL

5-13 FŐS CSAPAT NEVEZÉSNYITÁS: 2022. SZEPTEMBER 17. 17 ÓRA 17 PERC

2023-ban 17. alkalommal rajtol el Magyarország legnépszerűbb közösségi sporteseménye, az NN Ultrabalaton. A Balatont megkerülő, egykörös verseny egyben Közép-Európa legnépszerűbb futóversenye is, amelyet egyéniben, váltóban, futva, vagy bringával teljesíthetnek a résztvevők.

Az alapítók 2007-ben egy 200 kilométer feletti ultrafutó versenyt álmodtak meg. A résztvevők létszáma akkor összesen 200 fő volt. Ehhez a maroknyi csapathoz évről évre egyre többen csatlakoztak, így 2022-re az indulók száma már meghaladta a 17 ezret, a következő videóban láthatjátok, hogy milyen volt a hangulat.

Az NN Ultrabalaton egyre növekvő népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy 2016-ban 54 nap, 2017-ben 54 óra, 2018-ban összesen 37 perc elegendő volt arra, hogy telt házas legyen az esemény.

Köszönhetően a futók belénk vetett bizalmának, 2022-ben 2 perc alatt telt házas a verseny és a nevezések megnyitását követő egy óra múlva további 700 csapat jelentkezett a várólistára. A verseny népszerűségének a pandémia sem szabott határt, így 2022 évben ismét rekordot döntve több mint 17 000 résztvevő várta, a rajtpisztoly eldördülését! A tavalyi évben futóink több mint 400 000 kilométert tettek meg a verseny hétvégéje alatt, így több mint tízszer kerülték meg az egyenlítőnél a földet!

Az első években a tihanyi Belső-tó partjáról rajtolt a mezőny, ezzel a hagyománnyal 2013-ban szakítottunk és átköltöztünk Balatonaligára. A versenyzők nagyobb biztonsága miatt 2019-ben a versenyközpontot Balatonfüredre helyeztük át, de a verseny iránya (nyugat felé) változatlan maradt.

A teljesítésre nagyobb létszámú csapatban 27 óra, míg  egyéniben 31 óra áll rendelkezésre; 2020-ban az ultrafutók a megszokottnál egy nappal hamarabb, már péntek reggel elrajtoltak. 2020. év legmeghatározóbb újítása az volt, hogy a nagy európai versenyek történetében először száműztük a műanyag poharakat a versenyről, és minden tekintetben a kontinens legzöldebb futófesztiválját rendeztük meg. 2020-ban a Covid hívta életre a Privát Ultrabalatont, mely a járvány alatt is lehetőséget biztosított egyéni teljesítésre. Az aktivitás oly népszerű, hogy évi több alkalommal továbbra is megrendezésre kerül. A versenyzők biztonságát szem előtt tartva 2022. évben az északi-parton a futókat a biztonságos kerékpárútra tereltük, és ezért engedtük el azon felvidéki szakaszokat, ahol az autók mellett kellene haladni, így a versenytáv 211 kilométer lett.

2023 ban a nagylétszámú csapatok részére eltöröltük a létszámlimitet és a szombati csapatversenyen több, mint 50 váltó és frissítőponttal várunk benneteket annak érdekében, hogy ezeken a helyszíneken kisebb legyen a torlódás, ezáltal zavartalanabb a versenyzés. Az “NN UB” élmény létrejöttében támogatóink is oroszlánrészt vállalnak, akik a váltó- és frissítőpontok extra dekorálásában és a pontok üzemeletetésében is részt vesznek!

ULTRAFUTÓINKRÓL
Minden olyan futóra, aki egyedül vág neki ennek az embert próbáló távnak, igazi hősként tekintünk és mindent megteszünk annak érdekében, hogy teljesíteni tudja az általa kitűzött célt.

Az egyéni teljesítők pályarekordját jelenleg Bódis Tamás tartja, 16 óra 34 perc 28 másodperces köridejével, amelyet 2022-ben állított be, megdöntve Csécsei Zoltán. pályacsúcsát. A 2022 évi verseny egyik érdekessége, hogy a második helyen befutó Erős Tibor 16 óra 50 perc alatt ért be, mely minden idők második legjobb időeredménye lett, mely bármely más évben pályacsúcsot ért volna. Az abszolút ranglistán a verseny történetében eddig egyetlen alkalommal végzett az élen női versenyző, ő Dr. Lubics Szilvia. Győztesnek dupláznia az abszolút ranglistán eddig még nem sikerült.

Az elmúlt 15 évben több mint 500 ultrafutó teljesítette legalább egy alkalommal – szintidőn belül – a távot, és számunkra mindig nagy öröm, amikor közülük valakit újra indulóink közt köszönthetünk! A verseny ikonikus alakja Guilles Pallaruelo, ő az egyetlen, aki 2020 kivételével az összes eddigi versenyen egyéniben rajthoz állt és célba is ért. A magyar indulók között Tóth Attila a rekorder, aki 14 versenyen indult egyéniben és ért be szintidőn belül!

A CSAPATOKRÓL
A legtöbben nem egyedül, hanem csapatban vágnak neki az év leghosszabb napjának. A tervezés, a szervezés és az utazással töltött idő már önmagában is összetartó erővel bír. Az NN UB barátságokat szorosabbra kovácsol, ismeretleneket együttműködésre ösztönöz, így kijelenthetjük: ennél jobb csapatépítő tréninget nehéz lenne találni.

CSAPATVERSENY INFORMÁCIÓK

A 211 kilométer alatt mindenki szembesül saját korlátaival és megismerheti önmagát, de a verseny végén az egyéni teljesítmények összeadódnak, a csapatok pedig a célvonalból életre szóló élménnyel távoznak.

Az NN Ultrabalaton mára önálló fogalommá vált.
Megterhelő kihívás, amely egyben óriási buli, hatalmas közösségi élmény.
Futófieszta és zarándoklat, amelyen – ha a saját mércéjével is, de – mindenki megmérettetik.

És 2018 óta már a Valami Amerika 3 főszereplőin kívül is mindenki tudja, hogy a chipes időmérés mellett a nevezési rendszert sem lehet meghekkelni, de 2023-ban erre már nincs is szükség! 😉

Menü