Szombaton ismét #PUB, a rajtvonalon Török Benjamin

MIVEL FOGLALKOZOL, AMIKOR NEM FUTSZ?

A munkámban budaörsi Decathlon csapatát erősítem sporttanácsadóként a Futás és gyaloglás részlegen. Nagyon szeretem a munkám, és a budaörsi csapatot is. E mellett mikor nem futok, és nem dolgozom, akkor szívesen görkorcsolyázok, vagy filmet nézek a barátommal és lakótársunkkal, az Atlasz Sportegyesületben külföldi versenyek koordinátor feladataimat végzem, vagy épp szervezem a következő verseny(eke)t.

MIT JELEN NEKED A FUTÁS?

Húha, szerintem ez az, amit főleg egy ultrafutó nem tud szavakkal leírni, mert át kell élni. De nekem a mindent, a barátom után. Ez az a közeg, ahova elszaladhatok, menekülhetek a hétköznapi stressztől, kikapcsolódhatok, és átléphetem a korlátjaimat, és a céljaimat megvalósíthatom. Nem tudnám elképzelni az életem futás nélkül. Ez olyan, mint az alkoholistáknál az alkohol, vagy a drogosoknál a drog, csak nekem a futás akár függőség, akár életvitel szempontból ez egy egészséges drog, amely fertőző, nem hiába egyre több ultrafutó kerül elő.

LEGGYORSABB MARATONOD?

Leggyorsabb maratonom egy 3:02:15-ös, amelyet egy vidéki város maratonján futottam. Emlékezetes maraton volt, hisz aznap szakadt az eső a verseny alatt, de mégis nagyon meleg volt, így az eső frissített, mint sem fáztam volna.

MIÓTA ULTRÁZOL?

15 éve vagyok hosszútávfutó, és ebből 10 éve ultrafutó.

HOGYAN SZÜLETETT MEG BENNED AZ ULTRÁZÁS GONDOLATA?

Első ultrafutóversenyem Baranya megyében volt, és mivel a 6 órás egyéni versenyen I. helyezett lettem, így kacsintgatni kezdtem az ultratávok felé, és rá két hónapra szintén dobogós lettem a 6 óra egyéni futásban így biztos voltam benne, hogy érdekel az ultrafutás. Másrészt számomra egy félmaraton (21 km), hamar eltelik, és csak úgy suhanunk mindenen át, az időn és a kilométereken. A maraton, meg már majdnem jó, de az mind megvan az ultratávokban azon belül is a 100, 200, 300 kilométerekben, ami a maratoni távban (42.196 km) nincs. Egy ultrafutás, hatalmas önismereti lecke lehet, és itt feszegethetem a határaimat, válthatom valóra azokat a kitűzőt álmokat, célokat, amiket mások nem mernek kitűzni, vagy esetleg nincs rá lehetőségük. És mikor beérsz a célba, és megcsináltad szavakkal nem lehet leírni azt, hogy milyen boldogságot érzel, szerintem néha jobb, mint az orgazmus. Hisz az a küzdelem, teljesítés, az érzelmi hullámvölgy, szurkolok, az otthon értem izgulok, ezek mind kellenek hozzá, de legfőképp én magam.

HÁNY NN UB-N INDULTÁL MÁR EGYÉNIBEN?

Négyszer indultam egyéniben az NN Ultrabalaton 221 km egyéni távján. Ebből számomra kettő emlékezetes van, a 2017-es, ahol 28:14:12-es idővel értem célba. Ekkor eszméletlen boldog voltam. A másik pedig a 2018-as egyéni táv, ahol mivel úgy alakult, hogy nem lesz kísérőm így egyedül futottam végig, és a terv a szintidőn belül beérkezni, és ezen a versenyen, forgattunk egy dokumentumfilmet Takács Mari által, melynek egyik főszereplője én vagyok, illetve a cél előtt 800m-re elém jött Zselcsényi Miklós az Ultrabalaton versenyigazgatója egy robogóval elém jött, és noszogatott, hogy négy perc és lejár a szintidő és akkor se érem, semmi nem lesz, ezért felszívtam magam, és a kb. 800m-t 4 percen belüli idővel futottam, hogy beérjek, és ezután az Ultrabalaton Team minden tagja megfogta a kezem és az utolsó 100 m-t közösen futottuk le, jelképezve, hogy velem vannak. És életem egyik legmeghatóbb élménye, amit nem tudok elégszer megköszönni Miklósnak, és az UB Teamnek.

MI A CÉLOD AZ IDEI NN UB-N?

Természetesen az első, az a saját korlátom és komfortzónám átlépése. Szeretnék egy jó időt futni mondjuk 24 óra körülit, de ezt most nehéz előre megmondani, hisz annyi víz lefolyik még a Dunán addig. Célom még az is, hogy az esélyegyenlőségért, az LMBTQ+ személyek jogaiért, és egy elfogadóbb környezetért fussak 221 km-t.

HOGY TELIK A VERSENY ELŐTTI UTOLSÓ NAPOD?

A verseny előtti nap, pihenéssel, a verseny részleteit végig gondolva újra, és átbeszélve a kísérőmmel telik majd, mind e mellett az étkezésemre és a folyadék bevitelemre is nagyon figyelek. Meg hát, mint mindenki más, arra gondolok, hogy épp mikor hol fogok járni.

EMLÉKEZETES HOLTPONT A PÁLYAFUTÁSOD SORÁN?

Egy nagyon rosszra emlékszem, az első maratonomra, ami egy Keszthelyi Kilométerek nevű maraton versenyen volt, ahol 30°C volt, sehol árnyék, és meg is viselt a meleg. Az akkori maratoni időm 4:29:23 volt, és el is vette kicsit a kedvem aznap, de bíztattak, hogy ne foglalkozzak vele, lesz majd jobb is.

KIK KÍSÉRNEK EL AZ IDEI VERSENYRE?

Wendler Tamás lesz a biciklis kísérőm, Tomi egy nagyon kedves ismerősöm, aki másodjára kísér majd. Tomival mindig átbeszéljük, hogy mikor, hol, mit, ami egész jól megy. Illetve, ha fizikálisan nem is, de lélekben és otthonról nagyon sokan követnek, szurkolnak, ami eszméletlenül sok erőt ad, és nagyon sokat jelent nekem, van, akikkel találkozom a verseny alatt futóbarátok és társak, ilyenkor seggre pacsi, puszi és persze izzadt ölelés szokott lenni, nyilván a 100 feletti km-nél ez redukálódik egy hülye nézésre és egy Hi-ra a monotonitás miatt. És ti UB Team, akik ott vagytok még, akik mindig lelkesen szurkoltatok, ami szintén jól esett.

Menü