Top 10 tanács Ultrabalatonhoz

Utolsó hét az UB előtt. Mit ne tegyél, hogyan hozd ki magadból a maximumot, hogyan szervezd a csapatot. Engelbrecht Zoltán 6x-os teljesítő, 2017 páros UB győztese tanácsai.

Engelbrecht Zoltán – Mozgásvilág

1.) Természetesen alapos felkészülés nélkül nincs teljesítmény, a Nagyok úgy mondják „a munkát bele kell tenni, hogy ki tudd venni a sikert!”

2.) Mielőtt komolyabb teljesítmény leadásra vállalkozunk nagyon lényeges a feltöltődés, egyrészt izomzatilag rápihenéssel, illetve táplálkozással. Megmérettetés előtt már 1-1,5 héttel visszavesszük a terhelést, edzések számát és intenzitását. A versenyhét megkezdésével kevesebbet mozogjunk és növeljük a szénhidrát és a folyadék bevitelt, természetesesen kerüljük az alkoholos italokat! Azt hagyjuk az ünneplésre, szóval majd a futás végén…

3.) Készülődés, pakolás: két váltással több szettet vigyél magaddal, mint ahányszor futni fogsz! Ne légy felületes, gondolj az éjszakára is. Hosszú nadrágot és hosszú ujjú felsőt kötelező bepakolni, persze aki fázósabb, annak jól jöhet egy széldzseki. Mi például 17 pólóval készülünk. A május eleji balatoni éjszakák igen hűvösek tudnak lenni! Cipők kiválasztásánál csak és kizárólag aszfalt csuka a nyerő, ha van több pár, akkor érdemes bepakolni a legjobbakat!

4.) Verseny előtti este, éjszakára nem érdemes szülinapi nyerítős, erezd el a hajam bulin részt venni, viszont a szokásos tészta party mindenkinek ajánlott. Ha van lehetőséget még a tésztát is kiválasztani, akkor teljes kiőrlésű biotészta a nyerő, a lehető legnagyobb szénhidrát tartalommal és persze a 1,5dl vérképző vörösbort se felejts el!

5.) Az éjszaka legjobb ha alvással telik, de a legtöbb sporttárs egy ilyen megmérettetés előtt nem tud aludni, csak forgolódik, és azon morfondírozik, hogy tutira nem készült eleget, és ő lesz a gyenge láncszem… Ha nem megy az alvás csak fekvés, akkor gondoljuk arra, hogy a fekvés is pihenés, az éjszakai rossz alváson nem fog múlni a másnapi teljesítményünk!

6.) Reggel a jól megszokott reggelit fogyaszd, ne hallgass a váltótársaidra, ha ők az erőspistás goffrira esküsznek! Azt egyék ők, te rutinból reggelizz! Reggelid ne legyen sok, ne terheljük a gyomrunkat, folyadékra már itt is figyelj, igyál!

7.) Rajtban érdemes időben megjelenni és a sofőrnek az autóját olyan helyre leállítani ahol, megtalálja és nem tud mögé állni senki ember fia. Amint csapattársunk elrajtolt, az ő tempójával érdemes az autónkhoz kocogni, ha a következő váltóponthoz oda akarunk érni időben. Figyeljünk, mert van még pár csapat aki ugyanígy készül.

8.) Figyelj a váltásokra, csapatárs elrajtolásánál érdemes minden esetben ránézni az órára és az ő tempóját alapul véve egy gyors fejszámolással kiszámolni a következő váltás idejét, szétszórni az infót társaid között, hogy ha majd kell, emlékezzenek rá!

9.) Váltótárs váltása a váltópontokon. 5 perccel a társad érkezése előtt légy a ponton. Nincs annál rosszabb, nincs annál nagyobb csalódás, mint amikor a hulla fáradt társad befut a pontra, te pedig még sehol!! Váltás után minden esetben kötelező a nyújtás, autóba soha nem ülünk be rögtön futás után, nyújtás van ezerrel és ha van lehetőségünk folytatjuk az autóban is. Ezután pedig izzadt pólót, ruházatot ledobálni, szárazat felvenni, cipőfűzőket kilazítani!

10.) Autóban ülve, nyújtás közben igyunk, együnk, mindenki azt, amivel frissíteni szokott. ISO ital mindenképpen legyen, emellett a szokásos müzli szelet, banán, aszalt gyümölcsök jó szolgálatot tehetnek, de ne felejtsünk el vizet inni sem és inkább kétszer álljunk meg pisilni mint egyszer sem!

A cikk írója Engelbrecht Zoltán edző, ultrafutó, páros Ub győztes, a Mozgásvilág.hu szakértője. Olvass további futással kapcsolatos felkészülési tanácsokat, futás edzésterveket a Mozgásvilág.hu oldalon!

Menü