#PUB21 beszámoló: JESZENSZKY PÉTER

“Az utolsó napokban úgy izgultam, mintha az első ultratávomra készültem volna. Szerencsére ez szombat reggelre eltűnt. A szokásos baráti ölelések, viccelődések elmaradtak.
Egyedül a rajtvonalnál.

Kísérőimet azért átöleltem indulás előtt. Óvatosságból hosszú szerelésben indulok, de gyorsan megválok tőle. Csodálatos az első szakasz a Balaton felvidéken (Aszófő – Balatonakali). Forgalommentes út, madárcsicsergés, virágzó fák. Kerékpáros kísérőmmel beleolvadunk a tájba. Gyönyörű a természet, csodálatos érzés. A második szakasz elején, már jelentős a gépjármű forgalom, sajnos. Az épített örökség csodálatos (Salföld, Szigliget). A Római úton haladni felemelő érzés, jobbra a bazalt orgonák, balra a Balaton kéklő vize a fényes napsütésben. Az útvonal változtatás miatt Szigliget gyönyörű részén futunk keresztül, viszont jóval szintesebb, mint a korábbi kerékpárút. Keszthely előtt jelentősen megnőtt a kerékpáros és gyalogos forgalom. Építkezés a kanyarban, ezért átterelnek a régi Zala folyó hídjára. (Én csak Matula bácsi hídjának hívom) Néhány éve szintén építkezés miatt, már átfutottunk rajta, számomra nagyszerű érzés volt.

Kezdődik a déli part hosszú, egyenes utcáinak sora. Máris túljutottam az első százon. Nincs kihelyezett tájékoztatás, így több figyelmet kell fordítanom a tájékozódásra. Érdekes volt a kijárási tilalom alatt a kihalt utcákon futni. Napközben csodálatos napsütés volt, remek futóidő. Pár nap után az orrom és a homlokom megvált a korábbi bőrétől. Kerékpáros kísérőm bőven hagyott magán ruhát.

Éjszakára a hosszú szerelés mellé, még kesztyűt is húztam, a kerékpáros segítőm mindent magára húzott. A futóórám utántöltését futómellény és powerbank segítségével oldottam meg. A napkelte szokásosan újult erőt adott a továbbiakra. Balatonaliga magas partján a párás levegő jelentősen csökkenti a kilátást. Az északi part elérésével, már szinte olyan érzésem van, hogy befordultam a célegyenesbe.

Ismerős és számomra ismeretlen futók szurkolnak lelkesen az út folyamán, és ez csak fokozódott Balatonfüredhez közeledve. Libabőrös érzés, mikor egy kerékpáros csapat szurkol. Az egész Balaton kerülésen az emlékek kísérnek. Hol, kivel beszélgettem, mi történt az úton. Az évre már nem mindig emlékszem pontosan. A kísérők segítségével könnyebb dolgom van, mint korábban. Az indulásra egész csapattá bővült a kísérőim száma, megkönnyítették a haladásomat. Nagyon hálás vagyok nekik, hogy rám áldozták a hétvégéjüket. Hajnal Csilla, Keszi József, Jeszenszky Dániel. Hálásan köszönöm.

PUB 2021 szervezőinek köszönöm, hogy indulhattam ezen a megmérettetésen,
Egyedül indultam el a körön, bár végig érzékeltem, hogy ott vagytok velem. Csodálatos érzés volt így végig menni. Kívánom, hogy nektek is legyen hasonló élményetek.”

Menü